Založ si blog

Kam smeruje NHL. . .

 

Program NHL je momentálne do polovice januára zrušený. Všeobecne sa má za to, že tu niekde leží tiež dátum, dokedy by sa malo rozhodnúť, či sa zruší celá sezóna. Niektorí sa už vyjadrili, že lockout by mohol trvať aj dva roky, niektroí ostávajú skalopevnými optimistami a veria, že súťaž sa obnoví čo najskôr. Ide vlastne o paradox, keďže veľkú pozornosť púta súťaž, ktorá sa práve nehrá. Možno by stálo za to sa zamyslieť, čo všetko sa od tohto ročníka NHL môže odvíjať. Nejde len o hokejové ligy v Európe. Ak sa podarí znepriatelenými stranám nakoniec dospieť k dohode, isté je len to, že na Majstrovstvách sveta uvidíme len málo, ak vôbec nejakého hokejistu z NHL. Skrátená sezóna sa totiž na jej konci môže pretiahnúť, a zostáva otázkou, kedy skončí aspoň jej základná časť.

Nájsť odpoveď na otázku, ako to za morom nakoniec dopadne, je veľmi ťažké. Do médií sa dostávajú len veľmi diplomatické a strohé formulácie. Spomeňte si na prvú výluku v sezóne 1994/95. Vtedy vlastne bola sezóna už verejne odpískaní, a nakoniec sa začalo hrať v polovici februára, ďaleko za proklamovaným hraničným dátumom. Naopak pri poslednej výluke 2004/05 sa chvíľami zdalo, že k dohode dôjde.

Pokiaľ ide o NHL, mnohí ľudia sú nadšení, keďže vďaka výluke môžu na vlastné oči vidieť hviezdy takého kalibru ako Ovečkin, Malkin, prípadne Jaromíra Jágra. Vzaté pohľadom neutrálnym a nezaujatým bude zaujímavé sledovať, čo budú konať súperiace strany po zvyšok sezóny a či nakoniec dospejú k dohode aspoń pre sozónu 2013/2014. Je takmer isté, že po vypršaní tejto hypotetickej dohody nás opäť čaká spor nový. A čaká nás tiež spor o to, či vôbec hráči NHL budú môcť štartovať na olympijskom turnaji v Soči, NHL už niekoľko rokov otvorene prehlasuje, že olympijský turnaj je pre ňu len trpenou záťažou. Pekne to bolo vystihnuté pred olympiádou vo Vancouveri, kedy NHL otvorene priznala že Olympijský turnaj nie je „nič viac než reklama pre náš šport.“ Je to síce trochu cynické, ale treba priznať, že NHl zaujíma len biznis. Z olympiády nemá nič a ťažko bude chcieť zastaviť NHL, keď ju predtým tak pracne (možno) rozbehne, aleo môžme skôr povedať, roztlačí. Valná časť ziskov tento rok je nenávratne preč a ďalšie peniaze miznú zatiaľ čo neplodné rokovania neprinášajú nič nové. Neplatí to však pre všetkých. Ekonomicky najslabšie, inokedy stratové kluby sa nijak netaja tým, že na zrušenom programu vlastne šetia. Ale podívajme sa aj do histórie, ako to vlastne je s klubmi NHL.

Od sezóny 1979/80, kedy sa NHL rozšírila na 21 tímov, ich do play-off postupovalo 16. To znamená, že väčšina účastníkov pomerne dlho živila aspoň teoretickú šancu dostať sa do vyraďovacích bojov o Stanley Cup. Liga sa neskôr rozširovala – najprv nenápadne, postupne razantnejšie. Kým dlho zostávalo pravidlo, že každé mužstvo malo aj po polovici súťaže aspoň teoretickú šancu postúpiť do play-off. Poslednú sezónu však hralo ligu až 30 tímov, pričom do play-off ich stále postupuje 16. Takmer polovica tímov tak zostáva mimo hru a pre mnohé z nich je sezóna stratená už v jej polovici. Sami si položme otázku, či by nás bavilo chodiť na zápasy nášho mužstva, ktoré už nemá ani teoretickú nádej na postup. A nie je to iné ani s divákmi v Kanade, a väčšinu z nebaví chodiť na zápasy, v ktorých v podstate už o nič nejde. Svojím rozširovaním a expanziou do hokejovo viac-menej nezmyselných destinácií tak pácha NHL dobrovoľne ekonomickú samovraždu.

Je otázkou, ako bude NHL vyzerať o rok. Hlasy o nutnej redukcii NHL už padli. Jedno je isté. O olympijský turnaj v Soči bude mať vedenie NHL nulový záujem. Každý reprezentačný fanúšik by si prial jedné, a to aby stopka v NHL trvala aj cez olympiádu 2014. Hráči by tak boli stále v stave výluky a mohli by tak byť k dispozícií pre olympijský turnaj. Za účasť najlepších hokejistov planéty na olympijských hrách v Soči už loboval aj prezident Medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge. Niektorí hráči však majú už dávno jasno, či budú reprezentovať v Soči. Najmä ruské hviezdy už dávnejšie deklarovali, že na olympiáde budú štartovať bez ohľadu na stanovisko ich klubov. A nám fanúšikom ostáva len dúfať, že na olympiáde v Soči sa opäť predstaví to najlepšie vrátane slovenských hokejistov. Ako to ale bude z účasťou na olympijskom turnaji v juhokórejskom Pchjongčchangu v roku 2018, to nedokáže predpovedať naozaj nikto.

Mimochodom, keď sme už pri predpovediach a tipoch, niektoré stávkové kancelárie už stihli vypísať kurzy na to či bude sezóna úplne zrušená alebo nie alebo či Sidney Crosby zaznamená aspoň jeden bod v niektorej z hokejových súťaží v Európe. Ak však ide o tipovanie zápasov NHL, na tie si musia priaznivci tipovania ešte nejaký ten čas nechať zájsť chuť.

 

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 10122x
Priemerná čítanosť článkov: 10122x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy